AgusiaGda

AgusiaGda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Surówka z kapusty - z orientalną nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna surówka z kapusty - często można taką spotkać w orientalnych barach czy restauracjach. Jej ogromną zaletą jest to, że można kilka dni stać w lodówce.

Surówka z kapusty - z orientalną nutą

Składniki:

Surówka z kapusty - z orientalną nutą

Na surówkę

  • mała główka białej kapusty
  • 2 większe marchewki
  • opcjonalnie koperek

Na zalewę

  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1/3-1/2 szklanki octu
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze (przeciśnięte)
  • czubata łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty - z orientalną nutą
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Kapustę umyć, pokroić, wykroić głąb, poszatkować.  W misce wymieszać warzywa. W rondelku wymieszać i podgrzać składniki marynaty – do rozpuszczenia cukru. Warzywa zalać zalewą, wymieszać, odstawić na minimum godzinę.

Taką surówkę możemy przechowywać w lodówce - w zakręconym słoju lub zamkniętym pojemniku/misce przez kilka dni. Przed podaniem można do surówki dodać garść posiekanego koperku.

Świetnie sprawdza się w domowych hot-dogach lub jako dodatek do skrzydełek w coli.