gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Surówka z kapusty pekińskiej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jak nie mam pomysłu co zrobić jako dodatek do obiadu to zazwyczaj robię surówkę z kapusty pekińskiej.

Surówka z kapusty pekińskiej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Surówka z kapusty pekińskiej

 

  • kapusta pekińska 1 szt
  • marchewka 1 szt
  • jabłko 1 szt
  • cebula czerwona 1 szt
  • koper świeży
  • szczypiorek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • majonez 2 łyżki
  • śmietana 1 łyżka
  • mleko 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty pekińskiej
Kapustę myjemy ,przecinamy na pół. Kapustę kroimy drobno. Obieramy jabłko i marchewkę ścieramy na tarce na średnich oczkach. Cebulę kroimy w kostkę.

Koperek i szczypiorek drobno kroimy. Do miseczki dać majonez,śmietanę i mleko wymieszać. Warzywa przełożyć do miski doprawić solą pieprzem skropić sokiem cytrynowym.

Do warzyw dodać wymieszany sos jeszcze raz wymieszać. Surówkę można podać od razu po wymieszaniu.

Taką surówkę można podać jako dodatek do obiadu albo na kolację.

Polecam
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówkę podałam do obiadu do ziemniaków i smażonej kiełbasy