dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Surówka z kaputy czerwonej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Surówka bardzo smaczna z pieczono karkówko i kluskami śląskimi.

Surówka z kaputy czerwonej

Składniki:

Surówka z kaputy czerwonej

 

  • 1 mała główka kapusty czerwonej
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól, cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z kaputy czerwonej
Kapustę dokładnie oczyszczamy. Następnie drobno szatkujemy, posypujemy solą i dstawiamy na ok 30 min. Po tym czasie dokładnie odciskamy, pozbywając się nadmiaru soku. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce. Następnie deliktanie skapiamy je sokiem z cytryny. Kapustę mieszamy z jabłkiem. Oliwę dokładnie mieszamy z octem. Dodajemy do warzyw i mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i cukrem.