WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 846]

Surówka z kiszonej kapusty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo popularna i smaczna surówka z kiszonej kapusty, marchewki, cebuli i natki pietruszki. Idealna do obiadu i ryb.

Surówka z kiszonej kapusty

Składniki:

Surówka z kiszonej kapusty

 

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/4 szkl oleju
  • 2 łyżki cukru
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka z kiszonej kapusty

Kapusta

Surówka z kiszonej kapusty
Jeśli kapusta jest za kwaśna, możemy ją lekko przelać wodą.

Kiszoną kapustę dokładnie odciskamy z soku i kroimy na drobniejsze kawałki. Przekładamy do miski.

Dodatki

Surówka z kiszonej kapusty
Cebulę drobno kroimy, marchewki ścieramy na tarce.

Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Natkę pietruszki, umytą i osuszoną, drobno siekamy.

Wrzucamy wszystko do pokrojonej kapusty, polewamy olejem, doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wymieszania się smaków.