WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 877]

Surówka z kiszonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna surówka z kiszonej kapusty z papryką, jabłkiem, czerwoną cebulą i natką pietruszki. Idealna do obiadu.

Surówka z kiszonej kapusty

Składniki:

Surówka z kiszonej kapusty

 

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duże jabłko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka z kiszonej kapusty

Kapusta

Surówka z kiszonej kapusty
Jabłko ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty.

Kiszoną kapustę odciskamy z soku i w razie potrzeby kroimy. Przekładamy do miski i dodajemy starte na grubej tarce jabłko.

Cebula

Surówka z kiszonej kapusty
Można tez użyć cebuli cukrowej lub zwykłej.

Czerwoną cebulę kroimy bardzo drobno i dodajemy do kiszonej kapusty.

Papryka

Surówka z kiszonej kapusty
Do kapusty dodajemy też czerwoną paprykę i natkę pietruszki.

Czerwoną paprykę myjemy, usuwamy środek i kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy do miski razem z posiekaną natką pietruszki.

Sos

Surówka z kiszonej kapusty
Surówkę polewamy miodem i olejem i doprawiamy.

Olej mieszamy z miodem i polewamy surówkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na chwilę, do połączenia się smaków.