BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 800]

Surówka z kiszonej kapusty i czerwonej papryki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna ,ciekawa i pożywna surówka do obiadu. Surówka posmakowała mojej rodzince jak i gościom.

Surówka z kiszonej kapusty i czerwonej papryki

Składniki:

Surówka z kiszonej kapusty i czerwonej papryki

 

  • kapusta kiszona 300 g,
  • papryka czerwona 1/2 szt,
  • seler 1/4 szt,
  • Sos;
  • jogurt typu greckiego 200 g,
  • ząbki czosnku 2,
  • sól,pieprz do smaku,
  • cukier do smaku,
  • Dodatkowo;
  • cebulka zielona 1/2 pęczka,

Sposób przygotowania:

Surówka z kiszonej kapusty i czerwonej papryki
Kapustę kiszoną jeżeli jest mocno kwaśna odcisnąć a następnie pokroić.

Dodać obrany starty na tarce (duże oczka )seler, oraz oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w cienkie nieduże paseczki paprykę czerwoną.

Wszystkie składniki surówki połączyć, polać sosem jogurtowo - czosnkowym i dokładnie wymieszać.

Przełożyć do szklanej salaterki i posypać poszatkowaną cebulką zieloną.

Sos jogurtowo - czosnkowy;

Jogurt naturalny wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem, solą oraz cukrem.