BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 815]

Kolorowa kapuściana surówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam surówkę z kapusty mieszanej czyli białej i czerwonej z dodatkami. Surówka bardzo smaczna i na pewno zaskoczy zaproszonych gości.

Kolorowa kapuściana surówka

Składniki:

Kolorowa kapuściana surówka

 

  • kapusta biała 1/4 szt,
  • kapusta czerwona 1/4 szt, większej,
  • cebula 1 szt,
  • rodzynki 1/2 szkl,
  • majonez 4 łyżki,
  • jogurt typu grecki 2 łyżki,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • cukier do smaku,

Sposób przygotowania:

Kolorowa kapuściana surówka
Kapustę białą i czerwoną opłukać, osuszyć a następnie zetrzeć na tarce ( grube oczka).

Włożyć do miski dodać sól dokładnie wymieszać i odczekać około godziny.

Cebule obrać i drobniutko posiekać dodać do kapusty, dodać również sparzone wrzątkiem a następnie odsączone rodzynki, obrane pokrojone w drobną kostkę jabłko.

Dodać posiekaną pietruszkę zieloną oraz majonez i jogurt naturalny.

Całość dokładnie wymieszać doprawić do smaku pieprzem, solą oraz odrobiną cukru.

Udekorować rodzynkami oraz posiekaną pietruszką.