Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Surówka z marchewki, jabłka i selera naciowego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zdrowy, świeży dodatek do obiadu, bardzo kolorowa porcja witamin z jabłka, marchewki i selera naciowego :)

Surówka z marchewki, jabłka i selera naciowego Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Surówka z marchewki, jabłka i selera naciowego

 

  • 3 średnie marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 małe kwaśne jabłka
  • Sos:
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wody mineralnej (lekko gazowanej)
  • 0,5 łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z marchewki, jabłka i selera naciowego
Marchewki (umyte i obrane) ścieram na drobnej tarce, z łodygi selera ściągam nitki i kroję go w bardzo cienkie plasterki - dodaję do marchewki. Jabłko (mogą być bez obierania) ścieram na grubej tarce, dodaję do warzyw w misce. Wszystkie składniki sosu mieszam np. w zakręconym słoiczku, potrząsając nim energicznie- aż powstanie emulsja. Sos dodaję do przygotowanej surówki , dokładnie mieszam , doprawiam solą i pieprzem, odstawiam na 15 minut.
Surówka z marchewki, jabłka i selera naciowego
Selera trzeba obrać z nitek i drobno pokroić