Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Surówka z marchwi i chrzanu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i zdrowa surówka z marchwi,jabłka i chrzanu na ostro. Doskonała na obiad jako dodatek do mięs z drobiu.

Surówka z marchwi i chrzanu

Składniki:

Surówka z marchwi i chrzanu

 

  • 5 średnich marchewek
  • 1 winne jabłko
  • 2 łyżeczki chrzanu tartego ze słoiczka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z marchwi i chrzanu

Przygotowanie marchewki:

Surówka z marchwi i chrzanu
Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki

Marchew myjemy i obieramy. Ścieramy do miseczki na drobnych oczkach tarki.

Przygotowanie jabłka:

Surówka z marchwi i chrzanu
Obrane jabłko ścieramy na grubych oczkach tarki

Jabłko myjemy i obieramy. Przekrawamy na pół i usuwamy gniazdo nasienne. Ścieramy jabłko na grubych oczkach tarki.

Etap końcowy:

Startą marchewką mieszamy ze startym jabłkiem,chrzanem, śmietaną. Mieszając doprawiamy solą i cukrem pudrem do smaku.

Gotową surówkę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny do schłodzenia.