Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Surówka z młodej kapusty w stylu chińskim

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Z myślą o moich chłopakach, którzy uwielbiają jedzenie z chińskich barów i restauracji przygotowałam surówkę z młodej kapusty w zalewie octowej. Powiem Wam, że jest pycha i gorąco Wam ją polecam.

Surówka z młodej kapusty w stylu chińskim Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Surówka z młodej kapusty w stylu chińskim

 

  • ½ główki młodej kapusty
  • 1 młoda marchewka
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki octu ryżowego lub 2 łyżki spirytusowego
  • 4 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Surówka z młodej kapusty w stylu chińskim
Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na dużych oczkach- dodajemy do kapusty. Kapustę z marchewką solimy, mieszamy i odstawiamy na bok.

Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy ocet, wodę i oliwę i gotujemy całość aż do rozpuszczenia się cukru. Tak przygotowaną marynatą zalewamy kapustę – mieszamy i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie surówkę doprawiamy ewentualnie solą. Serwujemy z mięsami i rybami.
Surówka z młodej kapusty w stylu chińskim
Poszatkana kapusta, lekko posolona , przygotowana do połaćzenia składników
Surówka z młodej kapusty w stylu chińskim
posztkowana kapusta starta machewka, zalane zalewą

Tagi:

kapusta