Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Sernik z krówkami pieczony na krakersach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik może wydawać się słodki, ale zapewniam, że jest w sam raz i świetnie komponuje się z krakersami oraz solonym wierzchem. Krówki doskonale dopełniają się z kremową, zwartą masą serową, a polewa z mnóstwem chrupiących migdałów smakuje.. obłędnie!

Sernik z krówkami pieczony na krakersach

Składniki:

Sernik z krówkami pieczony na krakersach

Forma o wymiarach 24 x 28 cm, spód:

  • około 80g solonych krakersów

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru (220g; 1 szklanka = 250 ml)
  • 4 jajka
  • 2 budynie śmietankowe/waniliowe bez cukru (można mieszać)
  • 200g krówek

Wierzch:

  • 200g krówek
  • 3 łyżki mleka
  • 3 szczypty soli
  • płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:

Sernik z krówkami pieczony na krakersach

Spód:

Sernik z krówkami pieczony na krakersach
Najlepiej do sernika użyć krakersów solonych.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i następnie poukładać krakersy.

Masa serowa:

Sernik z krówkami pieczony na krakersach
Użyłam kruchych krówek o smaku mlecznym.

Miękkie masło należy zmiksować z cukrem, a następnie kolejno z twarogiem, jajkami oraz proszkiem budyniowym.

Na końcu do masy wmieszać pokrojone krówki i całość przełożyć na spód z krakersów.

Pieczenie:

Sernik z krówkami pieczony na krakersach
Czas pieczenia zależy od piekarnika. Upieczony sernik powinien mieć delikatnie zapieczone boki oraz sprężysty wierzch.

Sernik piec w rozgrzanym piekarniku przez około 60-70 minut w temperaturze 180 stopni.
(Gotowy sernik powinien mieć odrobinę zapieczone boki i sprężysty wierzch.)
Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piecyka i następnie schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.

Polewa i wierzch:

Sernik z krówkami pieczony na krakersach
Ciasto z polewą krówkową przechowywać w lodówce.

Uprzednio pokrojone krówki z mlekiem umieścić w rondelku i mieszając podgrzewać do momentu uzyskania gładkiej polewy.

Całość zdjąć ognia i odstawić na niecałą minutę (ale nie na dłużej, bo polewa za bardzo zgęstnieje).
Schłodzony sernik wyjąć z blaszki i polać polewą krówkową.

Wierzch posypać odrobiną soli oraz płatkami migdałowymi.