Sposób przygotowania:
Sernik z krówkami pieczony na krakersachSpód:
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i następnie poukładać krakersy.
Masa serowa:
Miękkie masło należy zmiksować z cukrem, a następnie kolejno z twarogiem, jajkami oraz proszkiem budyniowym.
Na końcu do masy wmieszać pokrojone krówki i całość przełożyć na spód z krakersów.
Pieczenie:
Sernik piec w rozgrzanym piekarniku przez około 60-70 minut w temperaturze 180 stopni.
(Gotowy sernik powinien mieć odrobinę zapieczone boki i sprężysty wierzch.)
Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piecyka i następnie schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Polewa i wierzch:
Uprzednio pokrojone krówki z mlekiem umieścić w rondelku i mieszając podgrzewać do momentu uzyskania gładkiej polewy.
Całość zdjąć ognia i odstawić na niecałą minutę (ale nie na dłużej, bo polewa za bardzo zgęstnieje).
Schłodzony sernik wyjąć z blaszki i polać polewą krówkową.
Wierzch posypać odrobiną soli oraz płatkami migdałowymi.
SylaUla