Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Surówka z młodej kapusty z ogórkiem małosolnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Uwielbiam surówki z młodej kapusty! Chrupiąca, świeża i lekka. Pasuje do obiadu, dań z grilla,a można ją zjeść na samo.

Surówka z młodej kapusty z ogórkiem małosolnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z młodej kapusty z ogórkiem małosolnym

 

  • 0,5 główki młodej kapusty pekińskiej
  • 2 ogórki małosolne
  • 1 średnia marchewka
  • 1 młoda cebulka
  • 0,5 pęczka koperku
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 szczypty cukru
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z młodej kapusty z ogórkiem małosolnym
Kapustę oczyścić i poszatkować drobno, wsypać do miski. Posolić lekko i wymieszać. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wsypać do kapusty.

Ogórki małosolne osączyć i również zetrzeć na dużych oczkach.

Cebulkę posiekać drobniutko, wsypać do miski. Koperek umyć, osuszyć i posiekać.

Wsypać do miski. Wymieszać wszystkie składniki. Olej wymieszać z octem i cukrem, polać surówkę, zamieszać.

Doprawić do smaku solą i pieprzem
Surówka z młodej kapusty z ogórkiem małosolnym
oczyszczoną kapustę drobno szatkujemy i wrzucamy do miski
Surówka z młodej kapusty z ogórkiem małosolnym
marchewkę po obraniu i umyciu ścieramy na tarce
Surówka z młodej kapusty z ogórkiem małosolnym
ogórki osączone ścieramy też na dużych oczkach
Surówka z młodej kapusty z ogórkiem małosolnym
cebulkę i koperek siekamy, dodajemy do warzyw. dolewamy sos