Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Naleśniki truskawkowe (ciasto z truskawkami)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 110
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto jest elastyczne oraz posiada kuszący smak i aromat truskawek. Koniecznie wypróbujcie ten patent - również z innymi owocami.

Naleśniki truskawkowe (ciasto z truskawkami)

Składniki:

Naleśniki truskawkowe (ciasto z truskawkami)

8 sztuk o średnicy 18-20 cm; ciasto:

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • około 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Naleśniki truskawkowe (ciasto z truskawkami)

Truskawki:

Naleśniki truskawkowe (ciasto z truskawkami)
Truskawki można zmielić na pył i tym samym uzyskać fajny kolor placków, lecz moja córka lubi, aby wi cieście znajdowały się truskawkowe kawałeczki.

Truskawki należy pokruszyć na malutkie kawałeczki.

Ciasto:

Naleśniki truskawkowe (ciasto z truskawkami)
Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.

Jajko roztrzepać i wymieszać z wodą, mlekiem oraz szczyptą soli.
Kolejno dodać mąkę i cukier.
Po połączeniu całości wmieszać truskawki oraz na końcu wlać olej, który należy ostrożnie rozprowadzić łyżką (dzięki temu naleśniki nie będą przywierały do powierzchni patelni).

Smażenie:

Naleśniki truskawkowe (ciasto z truskawkami)
Nie używam oleju do smażenia, ponieważ mam idealną patelnię do naleśników. Po za tym olej w cieście sprawia, że placki nie przywierają.

Patelnię rozgrzać i energicznym ruchem rozprowadzić na niej cienką warstwę ciasta.
Naleśniki smażyć z obu stron.