monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1328]

Surówka z młodej kapusty z małosolnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna surówka z młodej kapustki z domowymi ogórkami małosolnymi,zapraszam:)

Surówka z młodej kapusty z małosolnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z młodej kapusty z małosolnym

 

  • ½ główki młodej kapusty – około 300 g
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • 3 duże rzodkiewki
  • 2 ogórki małosolne
  • ¼ pęczka szczypiorku
  • 1 młoda marchewka
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Surówka z młodej kapusty z małosolnym
Kapustę umyć, osuszyć i zetrzeć na dużych oczkach. Przełożyć do miski i wsypać łyżeczkę soli i kilkakrotnie zmiażdżyć kapustę w dłoniach. Odstawić na kwadrans. Rzodkiewki umyć, odkroić ogonki i zetrzeć na dużych oczkach,odcisnąć soki. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na dużych oczkach. Przełożyć do miski. Cebulę i szczypior pokroić drobno. Ogórki pokroić w małą kostkę, dodać do miski. Kapustę dobrze odcisnąć i przełożyć do miski. Wymieszać warzywa. Doprawić solą i pieprzem, dodać cukier oraz oliwę i ocet. Dobrze wymieszać. Odstawić na około godzinę do lodówki. Smacznego!
Surówka z młodej kapusty z małosolnym
kapustę zetrzeć na duzych oczkach i posypać solą
Surówka z młodej kapusty z małosolnym
dodać marchewkę cebulę i rzodkiewkę
Surówka z młodej kapusty z małosolnym
ogórki pokroić w małą kostkę i dodać do miski
Surówka z młodej kapusty z małosolnym
kapustę odcisnać dodać do miski wymieszać

Tagi:

kapusta