Sposób przygotowania:
Surówka z młodej kapusty z małosolnym
Kapustę umyć, osuszyć i zetrzeć na dużych oczkach. Przełożyć do miski i wsypać łyżeczkę soli i kilkakrotnie zmiażdżyć kapustę w dłoniach. Odstawić na kwadrans. Rzodkiewki umyć, odkroić ogonki i zetrzeć na dużych oczkach,odcisnąć soki. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na dużych oczkach. Przełożyć do miski. Cebulę i szczypior pokroić drobno. Ogórki pokroić w małą kostkę, dodać do miski. Kapustę dobrze odcisnąć i przełożyć do miski. Wymieszać warzywa. Doprawić solą i pieprzem, dodać cukier oraz oliwę i ocet. Dobrze wymieszać. Odstawić na około godzinę do lodówki. Smacznego!