karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Surówka z ogórków w sosie winegret

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Surówka doskonała do obiadu.

Surówka z ogórków w sosie winegret

Składniki:

Surówka z ogórków w sosie winegret

 

  • 50 dag świeżych ogórków
  • 4 łyżki sosu winegret ( ocet, sól, pieprz, oliwa)
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Surówka z ogórków w sosie winegret
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Koperek drobno siekamy. Ogórki polewamy sosem winegret i posypujemy posiekanym koperkiem. Przyprawiamy do smaku cukrem.
Sos winegret:
Wlewamy 30 ml octu winnego do miski, w której znajduje się łyżeczka soli i pieprz. Mieszamy, aż do rozpuszczenia soli. Do wymieszanego płynu wlewamy powoli 90 ml oliwy, jednocześnie energicznie mieszamy, aż do połączenia składników.
Smacznego :)

Tagi:

sosy ogórki