edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 990]

Surówka z pekinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ze względu na uniwersalność - moja ulubiona. Do kapusty dodaję takie warzywa, jakie akurat mam w lodówce i za każdym razem otrzymuję inną, pyszną i zdrową surówkę.

Surówka z pekinki

Składniki:

Surówka z pekinki

 

  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • 1 jabłko
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • posiekana natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól
  • miód płynny
  • olej o neutralnym smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z pekinki
Warzywa opłukać i osuszyć. Liście kapusty przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w paski. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w cienkie paski. Marchewkę i jabłko obrać, z jabłka usunąć gniazdo nasienne, zetrzeć na dużych oczkach tarki.

Natkę pietruszki opłukać, otrzepać z wody i drobno posiekać. Cytrynę dokładnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem i przetoczyć dłonią po blacie, aby oddała więcej soku.

Składniki surówki połączyć, doprawić do smaku niewielką ilością oleju, sokiem z cytryny, solą i miodem (niekoniecznie).