Sposób przygotowania:
Surówka z pekinki bez majonezu
Kapustę pokroić w duża kostkę i przepłukać na sicie. Dokładnie osuszyć. Przełożyć do miski i dodać sól. Wmieszać ją w kapustę dłonią, odrobinę uciskając kapustę. Przykryć i odstawić na około 30 minut. W między czasie marchewkę obrać,umyć i osuszyć. Zetrzeć na dużych oczkach i dodać do miski. Ogórki także zetrzeć na dużych oczkach i przełożyć je do marchewki. Cebulkę drobno posiekać. Jabłko umyć i pozbawić gniazda nasiennego a następnie zetrzeć na dużych oczkach (razem ze skórką). Rzeżuchę posiekać. Dodać do reszty warzyw. Kapustę odcisnąć w dłoniach z soku i przełożyć do miski z pozostałymi warzywami. Połączyć razem wszystkie warzywa. Dodać sok z cytryny, olej cukier i pieprz. Wymieszać. Spróbować, jeśli surówka jest mało słona delikatnie przyprawić. Odstawić na godzinę. Smacznego!