BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Surówka z pekińskiej kapusty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna, szybka kusząca smakiem surówka z kapusty pekińskiej. Dodatki do kapusty to ogórek zielony i cebula a także przyprawy i przygotowany sos. Surówka szybko została zjedzona.

Surówka z pekińskiej kapusty Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Surówka z pekińskiej kapusty

 

  • kapusta pekińska 1/2 szt,
  • ogórek zielony długi 1 szt,
  • cebula 1 szt,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • składniki na sos;
  • oliwa 1/4 szkl,
  • musztarda 1 łyżeczka,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • mięta świeża 2 łyżeczki,
  • zioła prowansalskie 1/3 łyżeczki,
  • dodatkowo;
  • plasterki ogórka zielonego,
  • pomidor 1 szt,

Sposób przygotowania:

Surówka z pekińskiej kapusty
Kapustę pekińską obrać z brzydkich liści a następnie poszatkować.

Cebulę po obraniu pokroić w drobną kostkę.

Ogórek zielony umyć i osuszyć , a następnie pokroić w niezbyt grubą kostkę.

Wszystko razem wymieszać doprawić solą do smaku.

Surówkę przełożyć do szklanej salaterki.

Sos;

składniki sosu połączyć ze sobą ,dokładnie wymieszać.

Na 10 minut przed podaniem surówkę polać sosem i udekorować pomidorem i plasterkami ogórka.
Surówka z pekińskiej kapusty
Kapustę obrać z brzydkich liści a następnie poszatkować
Surówka z pekińskiej kapusty
Cebulę obrać a następnie pokroić w drobną kostkę
Surówka z pekińskiej kapusty
Ogórka dokładnie umyć ,osuszyć a następnie pokroić w niezbyt grubą kostkę a kawałek w cienkie plasterki
Surówka z pekińskiej kapusty
Wszystko razem wymieszać dodać sól i pieprz do smaku,krótko przed podaniem polać przygotowanym sos
Surówka z pekińskiej kapusty
Ozdobić ogórkiem, pomidorem