AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Surówka z porów, jabłek i selera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Surówkę można przygotować z dodatkiem jogurtu, ale równie dobrze smakuje skropiona oliwą :)

Surówka z porów, jabłek i selera Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Surówka z porów, jabłek i selera

 

Sposób przygotowania:

Surówka z porów, jabłek i selera
Jabłka, pory i selera myjemy. Jabłka razem ze skórką oraz obranego selera trzemy na tarce o dużych oczkach; skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Kawałek zielonej części pora zostawiamy do posypania. Resztę kroimy na drobną kosteczkę, mieszamy w misce wszystkie składniki. Lekko doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Z jogurtu, majonezu i przypraw robimy sos, którym polewamy surówkę. Wierzch posypujemy drobno pokrojonym odłożonym zielonym kawałkiem pora. SMACZNEGO :)
Surówka z porów, jabłek i selera
Do surówki potrzebujemy 2 pory, 2-3 jabłka i małego selera.
Surówka z porów, jabłek i selera
Surówkę polewamy sosem przygotowanym z jogurtu z dodatkiem 2 łyżek majonezu i przypraw.
Surówka z porów, jabłek i selera
Całość można wymieszać razem z sosem i posypać skrojonym porem.