ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 187]

Surówka z rzeżuchą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kolorowa surówka ze świeżą rzeżuchą, wspaniały dodatek do dań mięsnych pięknie prezentuje się na stole i dostarcza wielu naturalnych witamin.

Surówka z rzeżuchą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z rzeżuchą

 

  • 1 czerwona papryka
  • pół główki małej kapusty
  • pęczek pietruszki
  • łyżkę rzeżuchy
  • łyżkę octu 3 łyżeczki cukru
  • pół szklanki wody
  • sól do smaku
  • łyżka oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania:

Surówka z rzeżuchą
Z małej główki kapusty usuwamy wierzchnie brzydkie liście, kroimy ją na pół i jedną połowę kapusty szatkujemy na drobno oraz solimy, czekamy z pół godziny aż zmięknie, paprykę kroimy w dość drobną kostkę, natkę pietruszki oraz rzeżuchę kroimy na drobno albo tniemy nożyczkami. Do pół szklanki wody dodajemy łyżkę octu oraz trzy łyżeczki cukru, wszystko dobrze razem mieszamy. Do nasolonej kapusty wlewamy łyżkę oleju słonecznikowego mieszamy i na koniec wlewamy wodę z octem i cukrem. Podajemy jako dodatek do dań mięsnych: kotletów, zrazów, roladek, klopsów.
Surówka z rzeżuchą
połówkę małej kapusty szatkujemy na cienkie paseczki
Surówka z rzeżuchą
Czerwoną, słodką paprykę kroimy w dość drobną kostkę.
Surówka z rzeżuchą
Rzeżuchę kroimy na drobno tak samo natkę pietruszki.
Surówka z rzeżuchą
Przed podaniem na stół przekładamy do mniejszej miseczki i dekorujemy natką pietruszki.