anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Surówka z rzodkiewek i jabłka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Chrupiąca, lekko orzeźwiająca surówka z rzodkiewek i winnego jabłka.

Surówka z rzodkiewek i jabłka

Składniki:

Surówka z rzodkiewek i jabłka

 

  • rzodkiewki 1 pęczek
  • jabłko winne 1 szt.
  • cebula czerwona 1 szt.
  • szczypiorek posiekany 2 łyżki
  • bazylia 10 listków
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • SOS DO SAŁATKI:
  • oliwa z pestek winogron 2 łyżki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • cukier ¼ łyżeczki
  • pieprz czarny do smaku
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Surówka z rzodkiewek i jabłka
Umyte rzodkiewki kroję w plasterki, cebulę w półplasterki. Jabłko kroję na ćwiartki, pozbywam się gniazd nasiennych i razem ze skórką kroję na plasterki. Plasterki jabłka skrapiam łyżką soku z cytryny. Dodaję posiekany szczypiorek i porwane listki bazylii, całość delikatnie mieszam. Składniki sosu dokładnie mieszam, do zyskania jednolitej konsystencji, polewam nim surówkę. Podaję ją do kotletów i smażonej ryby.