WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 776]

Surówka z rzodkiewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekka surówka do obiadu z rzodkiewką, kapustą pekińską i szczypiorkiem w sosie ze śmietany i sosu czosnkowego

Surówka z rzodkiewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z rzodkiewką

 

  • kilka rzodkiewek
  • 2-3 liście kapusty pekińskiej
  • ok. 0,5 pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • łyżka śmietany 12%
  • łyżka sosu czosnkowego

Sposób przygotowania:

Surówka z rzodkiewką

ETAP 1:

Liście kapusty pekińskiej umyć, osuszyć i wyciąć białe łodygi zostawiając tylko zieloną część. Skroić je drobno i wrzucić do miski. Szczypiorek posiekać i dodać do kapusty pekińskiej.

Rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić na cienkie plasterki, dodać do reszty warzyw. Warzywa doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem czarnym mielonym.

Do surówki dodać pełną łyżkę śmietany i płaską łyżkę sosu czosnkowego. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu lub schłodzić w lodówce.

Surówka z rzodkiewką
Śmietana 12 % i sos czosnkowy dodane do warzyw
Surówka z rzodkiewką
Pokrojona na plasterki rzodkiewka dodana do kapusty i szczypiorku
Surówka z rzodkiewką
Posiekany szczypiorek dodany do kapusty pekińskiej
Surówka z rzodkiewką
Pokrojona drobno kapusta pekińska wrzucona do miseczki