Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Surówka z sałaty lodowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

chrupiący dodatek do obiadu

Surówka z sałaty lodowej

Składniki:

Surówka z sałaty lodowej

 

  • 1 główka sałaty lodowej,
  • 2 pomidory
  • 1 puszka 400 g kukurydzy konserwowej,
  • 1 duża marchewka,
  • 3-4 dymki ze szczypiorkiem,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 4-6 łyżek oleju słonecznikowego,
  • 2-3 łyżki białego octu winnego,
  • do smaku: sól, pieprz mielony, cukier, zioła prowansalskie,

 

 

Sposób przygotowania:

Surówka z sałaty lodowej
Kukurydzę odcedzić z zalewy. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Marchew oczyścić, zetrzeć na tarce jarzynowej na wiórki. Dymkę oczyścić i posiekać, cebulki w cienkie pół krążki, szczypior drobno. Koperek opłukać, posiekać. Sałatę pokroić w paski. Wszystkie warzywa przełożyć do misy, wymieszać Olej połączyć z octem winnym, doprawić solą, cukrem, pieprzem i ziołami, dokładnie wymieszać. Przygotowane warzywa polać sosem na krótko przed podaniem, wymieszać.

Tagi:

zioła sałata