Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Surówka z selera

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

zdrowa, chrupiąca i smaczna

Surówka z selera

Składniki:

Surówka z selera

 

  • 1 seler korzeniowy wielkości dużego jabłka
  • 1 średnia marchewka
  • duże jabłko Champion (bo soczyste, słodkie i nie ciemnieje tak szybko, ale można wziąć inne)
  • 1/3 -1/2 szkl. dużych, jasnych rodzynek
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Surówka z selera
Warzywa myjemy, cieniutko obieramy. Jabłko też myjemy, obieramy i usuwamy gniazdo nasienne. Rodzynki sparzamy. Selera ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej i od razu skrapiamy sokiem cytrynowym aby nie ściemniał. Tak samo ścieramy marchewkę i jabłko, mieszamy razem z selerem. Dodajemy rodzynki, olej, cukier i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać. Podawać do dań obiadowych, mięs i wędlin.