SUPERPRZEPIS

Sushi – futomaki z łososiem, papryką

  • pacpaw
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Sushi – futomaki z łososiem, papryką Więcej zdjęć (5)

futomaki z łososiem, papryką żółtą, awokado i ogórkiem

Składniki:

Sushi – futomaki z łososiem, papryką

 

  • ryż do sushi 450g
  • ocet ryżowy 60ml
  • woda 600ml
  • cukier 2 czubate łyżki
  • sól 1 łyżeczka
  • filet z surowego łososia 30 dag
  • awokado 1
  • ogórek 1
  • papryka żółta 1
  • nori 6-7 płatów
  • imbir marynowany
  • sos sojowy
  • wasabi

Sposób przygotowania:

Sushi – futomaki z łososiem, papryką
Ryż płuczę kilka razy pod bieżącą wodą. Następnie zanurzam w wodzie i odstawiam na 20 minut. Po tym czasie jeszcze raz go płuczę i przekładam do garnka. Zalewam zimną wodą mineralną. Stawiam na ogień i zagotowuję. Następnie ogień zmniejszam na taki, aby tylko podtrzymywał gotowanie. Garnek przykrywam pokrywką. Gotuję 15 minut. Po tym czasie ryż przekładam do miski. Z octu, cukru i soli przygotowuję zaprawę. Składniki mieszam i podgrzewam w celu łatwiejszego ich rozpuszczenia. Uważam aby nie zagotować. Zaprawę również studzę. Tak przygotowaną zaprawą polewam ryż. Delikatnie mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam na kilkanaście minut, aby ryż wypił zaprawę. Łososia filetuję. Awokado rozkrajam po połowie i wyjmuje pestkę. Następnie obieram. Ogórka obieram, dopasowuję długość do szerokości nori (odcinając koniec) i kroję na 8 części. Pozbawiam gniazd nasiennych. Paprykę obieram i kroję w proste słupki. Na rozpostartej macie kładę błyszcząca stroną do dołu nori tak, aby początek maty (od strony zawijającego) był na równi z początkiem nori. Ręce zwilżam i rozkładam ryż (uważamy by nie namoczyć nori). Warstwa ryżu z racji ilości składników powinna być cienka. Należy szczególnie uważnie nałożyć ryż na brzegach nori. Następnie przez środek nori na ryżu robię pasek wasabi. W to miejsce nakładam przez całą długość paski łososia, ogórka, awokado oraz papryki (można delikatnie wcisnąć pierwszy składnik w ryż). Nori jednokrotnie zawijam rozpoczynając od tego równego końca (można pomagać sobie palcami „pilnując” aby składniki nie wypadły). Gdy zrobię jeden obrót, a mata dotknie do powierzchni nori palcami bardzo mocno ściskam równomiernie roladkę upychając ściśle składniki – cały ryż powinien już znaleźć się w roladce, pozostaje jedynie ta 1/3 nori nieposmarowana ryżem . Formuję podłużny wałek lekko spłaszczony na bokach. Koniec maty (ten który dotknął po obrocie nori) podnoszę i dokańczam rolowanie. Tak przygotowane roladki kroję ostrym i lekko zwilżonym nożem na 6 kawałków. Cięcia muszą być szybkie i precyzyjne, aby nie zmieniły kształtu sushi. Gotowe sushi maczamy w sosie sojowym, a każdy nowy kęs przegryzamy imbirem – sushi jemy „na raz”, nie gryziemy po połowie. Smacznego.
Sushi – futomaki z łososiem, papryką
Ryż gotujemy pod przykryciem do miękkości około 20 minut
Sushi – futomaki z łososiem, papryką
Z octu, cukry oraz soli przygotowujemy zaprawę do ryżu
Sushi – futomaki z łososiem, papryką
Ryż rozkładamy na 2/3 matowej strony nori i smarujemy wasabi
Sushi – futomaki z łososiem, papryką
Na ryżu układamy kolejno składniki cienko pokrojone