Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Futomaki po polsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja wariacja na temat sushi po polsku czyli z kaszą jaglaną zamiast ryżu. Niektórzy z Was pomyślą, że to profanacja, ale ja uważam, że w kuchni nie ma ograniczeń. Spróbujcie bo jest równie pyszne jak w oryginale.

Futomaki po polsku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Futomaki po polsku

 

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 arkusze nori
  • 4 listki sałaty
  • 25 g łososia wędzonego
  • 4 cienkie słupki papryki czerwonej
  • 4 cienkie słupki awokado
  • 4 cienkie słupki mango
  • 4 łodygi szczypiorku
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 1 łyżka sosu chili
  • sezam

Sposób przygotowania:

Futomaki po polsku
Kaszę jaglaną wypłukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Gotować w lekko osolonej wodzie do momentu, aż zostanie całkowicie wchłonięta przez kaszę. Co jakiś czas mieszać, by się nie przypaliła. Wystudzić.

W kubku wymieszać ocet ryżowy z solą i cukrem. Zalać nim kaszę jaglaną i wymieszać dokładnie. Arkusz nori rozłożyć na macie do sushi.

Za pomocą mokrych dłoni rozprowadzić kaszę jaglaną po całym arkuszu. Oto dwie opcje przygotowane przeze mnie:

1) Kaszę jaglaną posmarować sosem teriyaki, posypać sezamem i ułożyć dodatki: sałatę, awokado, wędzonego łososia i szczypiorek. 

2) Kaszę jaglaną posmarować sosem chili, poukładać dodatki: sałatę, czerwoną paprykę, mango, wędzonego łososia, szczypiorek i posypać sezamem Sushi zwinąć ciasno za pomocą maty i pokroić w plastry za pomocą ostrego noża.

Ułożyć na talerzu/desce.
Futomaki po polsku
Kasza jaglana, sos teriyaki, sałata, awokado, łosoś, szczypior, sezam
Futomaki po polsku
Kasza jaglana, sos chili, sałata, mango, łosoś, czerwona papryka, szczypior, sezam