Sposób przygotowania:
Futomaki po polsku
Kaszę jaglaną wypłukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Gotować w lekko osolonej wodzie do momentu, aż zostanie całkowicie wchłonięta przez kaszę. Co jakiś czas mieszać, by się nie przypaliła. Wystudzić.
W kubku wymieszać ocet ryżowy z solą i cukrem. Zalać nim kaszę jaglaną i wymieszać dokładnie. Arkusz nori rozłożyć na macie do sushi.
Za pomocą mokrych dłoni rozprowadzić kaszę jaglaną po całym arkuszu. Oto dwie opcje przygotowane przeze mnie:
1) Kaszę jaglaną posmarować sosem teriyaki, posypać sezamem i ułożyć dodatki: sałatę, awokado, wędzonego łososia i szczypiorek.
2) Kaszę jaglaną posmarować sosem chili, poukładać dodatki: sałatę, czerwoną paprykę, mango, wędzonego łososia, szczypiorek i posypać sezamem Sushi zwinąć ciasno za pomocą maty i pokroić w plastry za pomocą ostrego noża.
Ułożyć na talerzu/desce.
W kubku wymieszać ocet ryżowy z solą i cukrem. Zalać nim kaszę jaglaną i wymieszać dokładnie. Arkusz nori rozłożyć na macie do sushi.
Za pomocą mokrych dłoni rozprowadzić kaszę jaglaną po całym arkuszu. Oto dwie opcje przygotowane przeze mnie:
1) Kaszę jaglaną posmarować sosem teriyaki, posypać sezamem i ułożyć dodatki: sałatę, awokado, wędzonego łososia i szczypiorek.
2) Kaszę jaglaną posmarować sosem chili, poukładać dodatki: sałatę, czerwoną paprykę, mango, wędzonego łososia, szczypiorek i posypać sezamem Sushi zwinąć ciasno za pomocą maty i pokroić w plastry za pomocą ostrego noża.
Ułożyć na talerzu/desce.