Sposób przygotowania:
Sushi z łososiem, papryką czerwoną i awo
ZAPRAWIONY RYŻ DO SUSHI: odmierzamy 300g krótkoziarnistego ryżu do sushi. Dokładnie płuczemy nawet kilka razy, aż nie będzie farbował wody. Wkładamy do garnka i zalewamy go wodą (ilość wody powinna być taka, aby lekko przykryła ryż). Pod przykryciem gotujemy około 15-17 minut, aż ryż wchłonie całą wodę. Zaprawę przygotowujemy następująco: Ocet ryżowy przelewam do rondelka. Wsypuję 2 łyżeczki soli. Odmierzam pożądaną ilość cukru. Dodaję ją do octu i soli. Podgrzewam do momentu, aż wszystkie składniki zaprawy się rozpuszczą. Wystudzona zaprawa jest idealna do zaprawiania ryżu do sushi. Z podanej ilości składników powstanie 375 ml zaprawy do ryżu także do naszych 300g ryżu dajemy tylko 1/5 składników zaprawy. Tak przygotowaną zaprawą polewamy ugotowany i wystudzony ryż. Odstawiamy na kilka minut, aby ryż wchłonął zaprawę. Ryż jest gotowy. Filet z łososia, paprykę czerwoną oraz awokado kroję w paski. Na macie układam glon matową stroną do góry. Na jego powierzchni nakładam ręką ugotowany ryż. Majonez mieszam z pastą wasabi. Tak przygotowaną pastą smaruję pasek na ryżu. Następnie na nim układam pocięte w paski warzywa oraz rybę. Zwijam roladkę dokładnie dociskając, aby składniki nam się nie rozleciały podczas krojenia. Zwinięte roladki kroję na 6 lub 8 części. Podajemy z sosem sojowym, w którym maczane jest sushi. Każdy kęs możemy przegryzać marynowanym imbirem, który ma za zadanie oczyścić kubki smakowe. Smacznego.
marietta