pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Sushi z łososiem, papryką czerwoną i awo

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sushi z łososiem, papryką czerwoną i awokado

Sushi z łososiem, papryką czerwoną i awo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sushi z łososiem, papryką czerwoną i awo

 

  • zaprawiony ryż do sushi 300g,
  • łosoś surowy 8 dag
  • papryka czerwona ¼
  • awokado ¼
  • wasabi do smaku
  • majonez 1 łyżka
  • nori 4
  • Tezu:
  • 300ml ocet ryżowy
  • cukier 100 g
  • sól 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Sushi z łososiem, papryką czerwoną i awo
ZAPRAWIONY RYŻ DO SUSHI: odmierzamy 300g krótkoziarnistego ryżu do sushi. Dokładnie płuczemy nawet kilka razy, aż nie będzie farbował wody. Wkładamy do garnka i zalewamy go wodą (ilość wody powinna być taka, aby lekko przykryła ryż). Pod przykryciem gotujemy około 15-17 minut, aż ryż wchłonie całą wodę. Zaprawę przygotowujemy następująco: Ocet ryżowy przelewam do rondelka. Wsypuję 2 łyżeczki soli. Odmierzam pożądaną ilość cukru. Dodaję ją do octu i soli. Podgrzewam do momentu, aż wszystkie składniki zaprawy się rozpuszczą. Wystudzona zaprawa jest idealna do zaprawiania ryżu do sushi. Z podanej ilości składników powstanie 375 ml zaprawy do ryżu także do naszych 300g ryżu dajemy tylko 1/5 składników zaprawy. Tak przygotowaną zaprawą polewamy ugotowany i wystudzony ryż. Odstawiamy na kilka minut, aby ryż wchłonął zaprawę. Ryż jest gotowy. Filet z łososia, paprykę czerwoną oraz awokado kroję w paski. Na macie układam glon matową stroną do góry. Na jego powierzchni nakładam ręką ugotowany ryż. Majonez mieszam z pastą wasabi. Tak przygotowaną pastą smaruję pasek na ryżu. Następnie na nim układam pocięte w paski warzywa oraz rybę. Zwijam roladkę dokładnie dociskając, aby składniki nam się nie rozleciały podczas krojenia. Zwinięte roladki kroję na 6 lub 8 części. Podajemy z sosem sojowym, w którym maczane jest sushi. Każdy kęs możemy przegryzać marynowanym imbirem, który ma za zadanie oczyścić kubki smakowe. Smacznego.
Sushi z łososiem, papryką czerwoną i awo
Łosoś i paprykę czerwoną kroimy w paski
Sushi z łososiem, papryką czerwoną i awo
Wasabi mieszamy z majonezem przygotowując pastę
Sushi z łososiem, papryką czerwoną i awo
Na powierzchni glona nori rozkładamy warstwę ryżu
Sushi z łososiem, papryką czerwoną i awo
Smarujemy pastą i układamy kolejno składniki