Sposób przygotowania:
Sushi - proste i smaczne.
Przepis na ryż: Ryż musimy dość długo wypłukać pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie czysta. Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 20 minut, tak aby dodatkowo się wymoczył. Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcjach 1:1.2 (ryż s stosunku co do wody). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut do odparowania całej ilości wody, na początku musimy często mieszać. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 20 minut w garnku pod przykryciem aby nie wysechł, później przekładamy do drewnianej miski, doprawiamy sosem do ryżu i koniecznie odstawiamy aż wystygnie. Przepis na sos do ryżu: Na 0,3 kg ryżu do sushi potrzebujemy 5 łyżek octu ryżowego, 2-3 łyżki cukru, troszkę solii, wszystko dokładnie mieszamy na patelni i podgrzewamy na małym ogniu mieszając do rozpuszczenia, uwaga nie gotujemy. Cały sos dodajemy do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia. Okej, najważniejsze mamy za sobą teraz przechodzimy do etapu robienia rolki, na liść nori, który ułożony jest na matce do zwijania sushi układamy ryż, nie ubijać bo będzie gumowaty, jak ryż jest już rozłożony równomiernie rozcieramy wzdłuż trochę chrzanu wasabi, następnie układamy kolejno łosoś, awokado, tykwa, majonez japoński. I nadeszła trudna chwila zwinięcia( polecam yutube ) . Jak rolka jest zwinięta ostrym nożem kroimy na równe kawałki, talerz dekorujemy prażonym sezamem, różą wykonana z imbiru marynowanego i układamy sushi. SMACZNEGO