Sposób przygotowania:
Sushi - Uramaki
Ryż sushi zalać zimną wodą, przepłukać. Czynność powtórzyć dwa razy. Następnie zalać wodą ok 1 cm ponad ryż i gotować 20 minut pod przykryciem. W garnuszku podgrzać ocet ryżowy, dodać cukier i sól, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Przestudzony ryż polać przygotowaną zalewą. Delikatnie wymieszać.Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić bardzo cienkie paseczki. Awokado obrać, wyciągnąć pestkę i pokroić w słupki. Ogórka zielonego umyć, nie obierać ze skórki, wyciąć pestki i pokroić w cienkie słupki. Matę bambusowa wykładamy folią. Układamy na niej płat nori. Na niego wykładamy cienką warstwę przygotowanego ryżu i posypujemy sezamem. Dociskamy. Następnie odwracamy płat tak aby ryż był na macie a nori na wierzchu. Układamy słupki ogórka, awokado i papryk. Ciasno zawijamy. Kroimy ostrym nożem w ok 2 cm kawałki. Podawać z sosem sojowym lub pastą wasabi. Smacznego:)