Sposób przygotowania:
Sushi z paluszkiem krabowym, ogórkiem
Do robienia sushi używamy specjalnego krótko ziarnistego ryżu japońskiego. Płuczemy go w wodzie, aby pozbyć się skrobi. Gdy ryż nie będzie już farbował wody przekładamy go do garnka. Zalewamy przefiltrowaną lub mineralną wodą. Ilość wody powinna być taka, aby zakryła ryż na wysokość ponad 1 cm. Wodę z ryżem najpierw zagotowujemy na dużym ogniu. Następnie ogień zmniejszamy na minimalny i pod przykryciem gotujemy około 20 minut. Przygotowany ryż przekładamy do miski i ostudzamy. Zabieramy się za zalewę. Ocet mieszamy z cukrem i solą. Możemy lekko podgrzać, aby składniki się szybciej rozpuściły. Zalewę również studzimy. Następnie polewamy nią ryż. Mieszamy i odstawiamy, aż ryż wchłonie płyny. Tak przygotowany ryż układamy na matowej stronie nori. Na 2/3 jego powierzchni. Majonez mieszamy z wasabi. Tak przygotowaną pastą smarujemy pasek na ryżu. Następnie układamy pokrojoną w paski czerwoną paprykę, ogórka bez gniazd nasiennych oraz paluszki krabowe przekrojone po połowie. Następnie glon zwijamy uciskając, aby roladki się nam nie rozwalały. Kroimy na 4 lub 6 części. Podajemy z sosem sojowym. Smacznego.