izabela11111

izabela11111

Szef Kuchni
[Przepisów: 156]

Sushi z surimi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 13
  • KALORIE: 170
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Smaczna, oryginalna propozycja na obiad lub kolację.

Sushi z surimi

Składniki:

Sushi z surimi

 

  • 6 paluszków surimi
  • 1 szklanka ryżu krótkoziarnistego
  • 2 płaty wodorostów nori
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Sushi z surimi
Ryż opłucz, zalej wodą, ugotuj. Ocet wymieszaj z cukrem i solą, połącz z ryżem. Na bambusowej macie ułóż płat wodorostów nori (stroną błyszczącą do maty), a następnie wyłóż 1/2 ostudzonego ryżu, zostawiając brzegi nori puste. Na środku ułóż pokrojone w paski surimi i pocięty w plasterki ogórek. Całość ostrożnie zwiń przy pomocy maty, dociskając. W ten sam sposób przygotuj drugi płat. Odstaw na ok. 1 godziny do lodówki. Płaty pokrój na krążki o grubości ok. 2 cm.

Tagi:

ryż