Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 763]

Sushi maki z papryką i paluszkami surimi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 230
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ta propozycja to prosty sposób na sushi maki, jeden z najpopularniejszym rodzajów sushi. Składniki do środka możecie zmodyfikować.

Sushi maki z papryką i paluszkami surimi

Składniki:

Sushi maki z papryką i paluszkami surimi

 

  • 5 płatów nori
  • 250 g ryżu do sushi

Zaprawa do ryżu:

  • 2-3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

Dodatkowo:

  • sos sojowy
  • pasta wasabi
  • imbir marynowany

Sposób przygotowania:

Sushi maki z papryką i paluszkami surimi
Ryż:

Ryż bardzo dokładnie opłukać, przełożyć do garnka z pokrywką, zalać zimną wodą (w proporcji 1:1,2) i odstawić na około 25 minut.

Następnie doprowadzić go do wrzenia i gotować na niewielkim ogniu około 10-15 minut - pod przykryciem.

Całość zdjąć z ognia i odstawić na kolejne 15 minut.

Po tym czasie ryż przełożyć najlepiej do drewnianej miski (nie metalowej!).

Zaprawa:

Składniki na zaprawę wymieszać w małym garnuszku i podgrzewać do chwili aż cukier i sól się rozpuszczą.

(Nie zagotować!)

Ostudzoną zaprawę połączyć (za pomocą drewnianej łyżki) z ciepłym ryżem.

Miskę zakryć wilgotną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Zwijanie:

Zwilżony płat nori umieścić na bambusowej macie.

Na algach ułożyć warstwę ryżu, cienko posmarować ją serkiem, a następnie ściśle i w jednej linii ułożyć surimi oraz paski papryki.

Sushi zwinąć (z matą) w roladkę.

Matę rozwinąć, a zwijkę pokroić na grubość około 1,5 cm.

Sushi podawać z sosem sojowym, pastą wasabi i imbirem marynowanym.

Tagi:

przystawki