Sposób przygotowania:
Suszone jabłka
Jabłka umyć i obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki. Obrane i pokrajane jabłka obgotowuje się w osolonej lub zakwaszonej wodzie(5gsoli na litr lub 0,5g kwasku cytrynowego na litr).Osączone owoce układa się na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Suszymy w piekarniku (przy uchylonych drzwiczkach) lub suszarce (przegarniając owoce) w temperaturze 50-80 stopni C. Pod koniec suszenia trzeba obniżyć temperaturę. Ususzone jabłka powinny mieć barwę jasnokremową lub zielonkawą, nie powinny się łamać ani kruszyć, powinny być elastyczne. Przechowujemy owoce w szczelnych pojemnikach lub papierowych torebkach. Tak ususzone jabłka są pyszną i zdrową przekąską oraz dodatkiem do musli. SMACZNEGO!
grazka