Sposób przygotowania:
Suszone owoce
W dużym garnku należy rozpuścić cukier z wodą w proporcji 3 kg cukru i 2 litry wody. Zagotować często mieszając. Gotowy syrop odstawiamy na chwilę, aby nieco ostygł(do 60-70 stopni C). Taka ilość syropu wystarczy do wysycenia 2,5 kg owoców. Do wiśni można użyć 3,5 kg cukru i 1,5 litra wody. Owoce wydrylowane (brzoskwinie i morele mogą być w połówkach)wrzucamy do ciepłego syropu i obciążamy tak, aby nie wypływały. Co pewien czas owoce w syropie mieszamy. Wiśnie potrzebują ok.4-8 godzin wysycania, natomiast pozostałe około doby. Po zakończeniu wysycania owoce cedzimy i przepłukujemy zimną wodą osuszamy ręcznikiem jednorazowym, rozkładamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku w temp.45-60 stopni C przy uchylonych drzwiczkach. Możemy suszyć w specjalnych suszarkach. Syrop po wysyceniu owoców można użyć jeszcze trzykrotnie, z tym że po każdym kolejnym użyciu trzeba go zagotować. Przed trzecim użyciem warto go wzbogacić dodatkowym 0,5 kg cukru. Syrop po wysyceniu można zużyć do napojów ma intensywną barwę i smak. Owoce przechowujemy w szczelnych pojemnikach lub papierowych torebkach. Owoce stanowią doskonałą przekąskę i dodatek do musli. SMACZNEGO!
grazka
Jasio