mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Sałatka z pieczonych buraków z jabłkiem i selerem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Urozmaiciłam tradycyjną sałatkę z buraków dodając jabłko, czerwoną cebulę i seler naciowy, a śmietanę zastąpiłam serkiem wiejskim z dodatkiem chrzanu. Tak oto powstała całkiem nowa i bardzo pyszna sałatka.

Sałatka z pieczonych buraków z jabłkiem i selerem

Składniki:

Sałatka z pieczonych buraków z jabłkiem i selerem

 

  • 2 upieczone buraki (ok 400g)
  • 1 kwaśne jabłko (np. szara reneta, bojken, antonówka)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona cebula
  • mały pęczek szczypiorku
  • sok z cytryny
  • 200ml serka wiejskiego
  • 1 łyżka tartego chrzanu (ze słoika)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z pieczonych buraków z jabłkiem i selerem
Buraki obrałam, pokroiłam w kostkę. Jabłko obrałam, wycięłam gniazdo nasienne, pokroiłam w kostkę, skropiłam sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Seler naciowy umyłam, osuszyłam, pokroiłam w cienkie plastry. Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka. Szczypiorek posiekałam.

Serek posoliłam do smaku i doprawiłam pieprzem, dodałam chrzan i wymieszałam.

Wszystkie składniki sałatki przełożyłam do miski, wymieszałam.

Smacznego!