Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Świąteczna kaczka z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Filet z kaczki w sosie z dodatkiem żurawiny. Pyszna potrawa na świąteczny niedzielny obiad. Można podać z ziemniakami i surówką.

Świąteczna kaczka z żurawiną

Składniki:

Świąteczna kaczka z żurawiną

 

  • 1 pierś z kaczki
  • 1 cebula
  • Szczypta czosnku
  • Olej do smażenia
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 słoik żurawiny do mięsa
  • Sól

Sposób przygotowania:

Świąteczna kaczka z żurawiną

ETAP 1:

Świąteczna Kaczka z żurawiną

1. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, jak ma kość usuwamy, solimy i układamy w woreczku do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym pierniku 40 minut w 180 °C.

ETAP 2:

Świąteczna Kaczka z żurawiną

2. W tym czasie robimy sos, cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy szczyptę czosnku, koncentrat pomidorowy, ketchup, kostkę rosołową, żurawinę i podlewamy jedną szklanką wody. Gotujemy 10 minut.

ETAP 3:

3. Mięso po upieczeniu możemy pokroić na cieńsze kawałki, układamy w naczyniu i polewamy sosem.

4. Danie gotowe.

5. Smacznego.