Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pierś z kaczki z jabłkami, gruszką i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierś z kaczki świetnie łączy się z owocami. Do swojego dania postanowiłam wykorzystać jabłka i gruszki, dla smaku dodałam też trochę konfitury z żurawiny.

Pierś z kaczki z jabłkami, gruszką i żurawiną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierś z kaczki z jabłkami, gruszką i żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kaczki z jabłkami, gruszką i żurawiną
Pierś z kaczki myjemy, skórkę nacinamy w kratkę. Kaczkę przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, a następnie smażymy, zaczynając od strony ze skórką. Kaczkę smażymy na suchej patelni, bez tłuszczu - ze skórki wytopi się tłuszcz i to na nim przesmażymy drugą stronę. Kaczkę smażymy po kilka, średnio 4 minuty, z każdej strony, lekko dociskając do patelni.

Jabłka i gruszkę myjemy, gruszkę obieramy. Owoce kroimy na cząstki.

Naczynie żaroodporne natłuszczamy, przekładamy do niego kaczkę, polewamy ją tłuszczem wytopionym podczas smażenia, dookoła układamy owoce, naczynie przykrywamy. Pieczemy 10 minut w 190 st. C. Przed podaniem mięso i owoce smarujemy konfiturą z żurawiny. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Pierś z kaczki z jabłkami, gruszką i żurawiną
Pierś z kaczki podsmażamy, a następnie pieczemy krótko w piekarniku razem z owocami