Sposób przygotowania:
Pierś z kaczki z jabłkami, gruszką i żurawiną
Pierś z kaczki myjemy, skórkę nacinamy w kratkę. Kaczkę przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, a następnie smażymy, zaczynając od strony ze skórką. Kaczkę smażymy na suchej patelni, bez tłuszczu - ze skórki wytopi się tłuszcz i to na nim przesmażymy drugą stronę. Kaczkę smażymy po kilka, średnio 4 minuty, z każdej strony, lekko dociskając do patelni.
Jabłka i gruszkę myjemy, gruszkę obieramy. Owoce kroimy na cząstki.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy, przekładamy do niego kaczkę, polewamy ją tłuszczem wytopionym podczas smażenia, dookoła układamy owoce, naczynie przykrywamy. Pieczemy 10 minut w 190 st. C. Przed podaniem mięso i owoce smarujemy konfiturą z żurawiny. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Jabłka i gruszkę myjemy, gruszkę obieramy. Owoce kroimy na cząstki.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy, przekładamy do niego kaczkę, polewamy ją tłuszczem wytopionym podczas smażenia, dookoła układamy owoce, naczynie przykrywamy. Pieczemy 10 minut w 190 st. C. Przed podaniem mięso i owoce smarujemy konfiturą z żurawiny. Podajemy z ulubionymi dodatkami.