Sposób przygotowania:
Świąteczne gwiazdkiETAP 1

CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wykonujemy w niej kopczyk, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Energicznie zagniatamy ciasto z przygotowanych składników.
ETAP 2

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy gwiazdki. W co drugim wyciętym ciastku wycinamy w środku mniejszą gwiazdkę.
ETAP 3

Wycięte, surowe ciasteczka przekładamy na przygotowaną blaszkę. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy do lekkiego zrumienienia około 15 minut w 170°C.
Jak większość ciasteczek na maśle, tak i te są delikatne i łatwo je przypalić. Dość często należy kontrolować je w piekarniku, by nie wyjąc ich za późno:).
Upieczone pozostawimy do ostygnięcia. Następnie przekładamy je czekoladową masą.
ETAP 4

Czekoladę łamiemy ma mniejsze kawałki. Wraz z masłem i śmietanką umieszczamy w garnuszku. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu, ciągle mieszając do rozpuszczenia i połączenia składników. Przestudzoną i lekko tężejącą czekoladą sklejamy po dwa ciasteczka- ciastko całe z ciastkiem z wyciętą gwiazdką. Sklejone gwiazdki odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
Między czasie przygotowujemy galaretkę.
ETAP 5

Wodę zagotowujemy. W przegotowanej rozpuszczamy galaretkę. Gotową pozostawiamy do ostygnięcia. Lekko tężejącą zalewamy środki (dziurki) ciastek. Deser ponownie odstawiamy, by galaretka zastygła.
weronikaS