Sposób przygotowania:
Świąteczne pierniczkiRozpuszczanie masła
Do garnuszka/ rondelka wkładamy 125 g masła i rozpuszczamy
Do masła dodajemy miód
Do masła dodajemy 300 g miodu i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Mieszamy suche składniki
Do miski wsypujemy składniki suche - mąkę, kakao, cukier puder, cukier wanilinowy i przyprawę do pierniczków. Następnie wbijamy jajko i dodajemy ostudzony miód z masłem.
Wyrabianie ciasta
Wszystko wyrabiamy przez ok 10 minut do uzyskania jednolitej masy.
Rozwałkowywanie i kształtowanie
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy kształty - można to robić za pomocą specjalnych foremek bądź zwykłego noża. Tak przygotowane pierniczki układamy na papierze do pieczenia, i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 10 minut.
Ozdabianie
Gotowe pierniczki ozdabiamy według uznania - przeważnie lukrem, ewentualnie specjalnymi ozdobami jadalnymi.