kasieqqqq

kasieqqqq

Kucharz
[Przepisów: 3]

Świąteczne pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pierniczki to jedne z najbardziej kojarzących się ze świętami dań, a raczej deserów. Wiele osób co roku z najbliższymi piecze pierniczki, a najlepszą częścią w ich przygotowaniu jest wycinanie kształtów i ich dekorowani !

Świąteczne pierniczki

Składniki:

Świąteczne pierniczki

Na masę

Na lukier

  • 1 jajko (białko)
  • szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Świąteczne pierniczki
W garnuszku roztapiamy masło z miodem do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Czekamy aż ostygnie. Do miski wsypujemy składniki suche - mąkę, kakao, cukier puder, cukier wanilinowy i przyprawę do pierniczków. Następnie wbijamy jajko i dodajemy ostudzony miód z masłem. wszystko wyrabiamy przez ok 10 minut do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy kształty - można to robić za pomocą specjalnych foremek bądź zwykłego noża. Tak przygotowane pierniczki układamy na papierze do pieczenia, i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 10 minut. Gotowe pierniczki ozdabiamy według uznania - przeważnie lukrem, ewentualnie specjalnymi ozdobami jadalnymi.

Rozpuszczanie masła

Świąteczne pierniczki
Rozpuszczamy masło

Do garnuszka/ rondelka wkładamy 125 g masła i rozpuszczamy

Do masła dodajemy miód

Świąteczne pierniczki
Miód

Do masła dodajemy 300 g miodu i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.

Mieszamy suche składniki

Świąteczne pierniczki

Do miski wsypujemy składniki suche - mąkę, kakao, cukier puder, cukier wanilinowy i przyprawę do pierniczków. Następnie wbijamy jajko i dodajemy ostudzony miód z masłem.

Wyrabianie ciasta

Świąteczne pierniczki

Wszystko wyrabiamy przez ok 10 minut do uzyskania jednolitej masy.

Rozwałkowywanie i kształtowanie

Świąteczne pierniczki

Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy kształty - można to robić za pomocą specjalnych foremek bądź zwykłego noża. Tak przygotowane pierniczki układamy na papierze do pieczenia, i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 10 minut.

Ozdabianie

Świąteczne pierniczki

Gotowe pierniczki ozdabiamy według uznania - przeważnie lukrem, ewentualnie specjalnymi ozdobami jadalnymi.