Sposób przygotowania:
Świąteczne pierniczki
Na stolnicę wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną oraz cukrem.Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać margarynę i wszystko posiekać nożem a potem rozetrzeć palcami. Jajko roztrzepać widelcem, wymieszać z miodem i śmietaną, dodać do mąki i zagnieść ciasto. Ciasta uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Następmnie wyjąć z lodówki, podsypać mąką i rozwałkować na grubość 4-5 mm. Foremkami powycinać dowolne kształty i ułożyć na blaszce wyłożenej papierem.Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C. Piec ok 15 minut w zależności od wielkości. Pierniczki wystudzić i dowolnie udekorować. Ciastka po upieczeniu są miekkie ale po wystudzeniu twardnieją (ale daja się gryść bez połamania zębów) i jeszcze następnego dnia są twardawe ale potem zaczynają już mięknąć. Dla złagodzenia korzennych smaków udekorowaliśmy je polewą czekoladową i takimi tam różnościami które mieliśmy pod ręką. Jeśli lubicie korzenne smaki oczywiście możecie dodać więcej przypraw korzennych czy cynamonu.