migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Świąteczne pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Proste świąteczne pierniczki, smakują wyśmienicie i ozdabiają świąteczny stół.

Świąteczne pierniczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Świąteczne pierniczki

 

Sposób przygotowania:

Świąteczne pierniczki
Na stolnicę wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną oraz cukrem.Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać margarynę i wszystko posiekać nożem a potem rozetrzeć palcami. Jajko roztrzepać widelcem, wymieszać z miodem i śmietaną, dodać do mąki i zagnieść ciasto. Ciasta uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Następmnie wyjąć z lodówki, podsypać mąką i rozwałkować na grubość 4-5 mm. Foremkami powycinać dowolne kształty i ułożyć na blaszce wyłożenej papierem.Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C. Piec ok 15 minut w zależności od wielkości. Pierniczki wystudzić i dowolnie udekorować. Ciastka po upieczeniu są miekkie ale po wystudzeniu twardnieją (ale daja się gryść bez połamania zębów) i jeszcze następnego dnia są twardawe ale potem zaczynają już mięknąć. Dla złagodzenia korzennych smaków udekorowaliśmy je polewą czekoladową i takimi tam różnościami które mieliśmy pod ręką. Jeśli lubicie korzenne smaki oczywiście możecie dodać więcej przypraw korzennych czy cynamonu.
Świąteczne pierniczki
Etap 1Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce
Świąteczne pierniczki
Etap 2 Ciasto rozwalkowac i powycinac dowolne kształty, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 minut
Świąteczne pierniczki
Etap 3 Gotowe ciasteczka wystudzić