Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1000]

Świąteczne pierniczki z lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo proste pierniczki udekorowane białym lukrem. Aby były jeszcze lepsze, warto upiec je kilka dni przed świętami.

Świąteczne pierniczki z lukrem

Składniki:

Świąteczne pierniczki z lukrem

ciasto

  • mąka 250 gram
  • margaryna 100 gram
  • cukier puder 80 gram
  • żółtka 2 szt
  • miód 100 gram
  • proszek do pieczenia pół łyżeczki
  • przyprawa do piernika 20 gram
  • kakao 2 łyżeczki

lukier

  • 10 czubatych łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Świąteczne pierniczki z lukrem
Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao. Mieszamy suche składniki, a następnie dodajemy margarynę, żółtka i miód.

Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę. Wałkujemy ciasto i wykrawamy pierniczki.

Wykładamy blachę papierem do pieczenia, układamy pierniczki i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 160 stopni.

Przygotowujemy lukier: ucieramy cukier puder z gorącą wodą do powstania gładkiej, jednolitej masy.

Dekorujemy jeszcze ciepłe pierniczki. Odstawiamy do przestygnięcia.