SUPERPRZEPIS

Lukrowane świąteczne pierniczki

  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Lukrowane świąteczne pierniczki Więcej zdjęć (5)

Pierniczki lukrowane, nie może ich zabraknąć na Świątecznym stole. Zdobienie lukrem, pisakami czy słodkimi posypkami, to frajda dla dużych i małych.

Składniki:

Lukrowane świąteczne pierniczki

 

  • 60 dag mąki pszennej + do podsypywania przy wałkowaniu
  • 330 ml miodu
  • ¾ szklanki cukru
  • 20 dag masła ( ew. dobra margaryna)
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • Pełna łyżeczka sody
  • Przyprawa do piernika cała paczuszka ( wg smaku)

 

Sposób przygotowania:

Lukrowane świąteczne pierniczki
Do rondla przełożyłam masło, miód, cukier i przyprawę do piernika. Podgrzewałam i mieszałam do połączenia się składników. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia.

W misce miksera połączyłam przesianą mąkę, sodę i sól, dodałam zimną mieszankę z miodem i rozbełtane jajko. Wymieszałam całość za pomocą widełek robota do uzyskania jednolitej masy. Masa jest dość rzadka. Ciasto przekładam do miski i wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc.

Następnie stolnicę obsypuję mąkę, wykładam porcję ciasta ( ¼) i wałkuję podsypując mąką, wykrawam pierniczki dowolnymi foremkami. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika, piekę do zrumienienia w temp 160 st. C

Po wystudzeniu, pierniczki lukruję i dekoruję.



Lukier I , biały:

białko z jednego jajka

szklanka cukru pudru

ewentualnie sok z cytryny



Białko ubijam dodając stopniowo cukier puder , na koniec można dodać sok z cytryny ( łyżeczka) lub ulubiony aromat.



Lukier II, szklisty:



szklanka cukru pudru

2 łyżki wody

1 łyżka soku np z cytryny



Cukier ucieram z wodą i sokiem, lukier powinien uzyskać konsystencję śmietany. 

Lukrowane świąteczne pierniczki
Do rondla przełożyłam masło, miód, cukier i przyprawę do piernika. Podgrzewałam i mieszałam do połączenia się składników
Lukrowane świąteczne pierniczki
W misce miksera połączyłam przesianą mąkę, sodę i sól, dodałam zimną mieszankę z miodem i rozbełtane jajko.
Lukrowane świąteczne pierniczki
miski i wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnie stolnicę obsypuję mąkę, wykładam porcję ciasta ( ¼) i wałkuję podsypując mąką, wykrawam pierniczki dowolnymi
Lukrowane świąteczne pierniczki
Po wystudzeniu, pierniczki lukruję i dekoruję.