Sposób przygotowania:
Lukrowane świąteczne pierniczki
Do rondla przełożyłam masło, miód, cukier i przyprawę do piernika. Podgrzewałam i mieszałam do połączenia się składników. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia.
W misce miksera połączyłam przesianą mąkę, sodę i sól, dodałam zimną mieszankę z miodem i rozbełtane jajko. Wymieszałam całość za pomocą widełek robota do uzyskania jednolitej masy. Masa jest dość rzadka. Ciasto przekładam do miski i wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc.
Następnie stolnicę obsypuję mąkę, wykładam porcję ciasta ( ¼) i wałkuję podsypując mąką, wykrawam pierniczki dowolnymi foremkami. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika, piekę do zrumienienia w temp 160 st. C
Po wystudzeniu, pierniczki lukruję i dekoruję.
W misce miksera połączyłam przesianą mąkę, sodę i sól, dodałam zimną mieszankę z miodem i rozbełtane jajko. Wymieszałam całość za pomocą widełek robota do uzyskania jednolitej masy. Masa jest dość rzadka. Ciasto przekładam do miski i wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc.
Następnie stolnicę obsypuję mąkę, wykładam porcję ciasta ( ¼) i wałkuję podsypując mąką, wykrawam pierniczki dowolnymi foremkami. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika, piekę do zrumienienia w temp 160 st. C
Po wystudzeniu, pierniczki lukruję i dekoruję.
Lukier I , biały:
białko z jednego jajka
szklanka cukru pudru
ewentualnie sok z cytryny
Białko ubijam dodając stopniowo cukier puder , na koniec można dodać sok z cytryny ( łyżeczka) lub ulubiony aromat.
Lukier II, szklisty:
szklanka cukru pudru
2 łyżki wody
1 łyżka soku np z cytryny
Cukier ucieram z wodą i sokiem, lukier powinien uzyskać konsystencję śmietany.