Sposób przygotowania:
Lukrowane świąteczne pierniczki
Miód,kakao,cukier,margarynę i przyprawę do piernika dajemy do garnka,zagotowujemy i studzimy. Po wystudzeniu dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy mięciutkie ciasto.Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i dowolnymi foremkami wykrawamy pierniczki.Następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczone studzimy. Lukier: Do zimnego białka (najlepiej prosto z lodówki) dajemy cukier puder i ucieramy kilka minut.Gdy lukier ma odpowiednią konsystencję dekorujemy pierniczki.Ilość cukru do lukru zależy od tego jak duże mamy białko,jeżeli lukier jest zbyt rzadki dodajemy jeszcze cukru pudru.A gdy wyjdzie zbyt gęsty możemy dodajemy kroplę wody.Cukier puder do białka najlepiej dodawać porcjami. Z przepisu wychodzi około 80 sztuk.