Sposób przygotowania:
Świąteczny domek z piernika i lukru
Aby przygotować taki domek, na początku dla ułatwienia wycinam elementy z papieru tak by wszystkie pasowały do siebie i tworzyły domek. Przygotowanie: Ciasto piernikowe: Do miksera wsypujemy mąkę, sodę i przyprawę do piernika. Margarynę oraz cukier rozpuszczamy na małym ogniu i dodajemy miód, ale musimy uważać, aby składniki nie zagotowały się, gdyż będziemy mieli przez to trudności z ciastem. Lekko studzimy. Następnie łączymy wszystko z mąką itp. Miksujemy do czasu, aż otrzymamy jednolitą masę. Jeśli zrobią nam się grudki to możemy dodać troszkę wody, ale nie za dużo, aby nie zrobiła nam się jedna wielka paćka. Otrzymaną konsystencje wyjmujemy z miski na stolnicę i ugniatamy, aby wyszło nam się ładne, gładkie, odpowiednie ciasto. Rozwałkowujemy na dowolną grubość ( pamiętajmy, że ciasto rośnie podczas pieczenia) ja to robię na 5 mm. Wykonane wcześniej elementy z papieru przykładamy do ciasta i wycinamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Ja piekę w piekarniku z termoobiegiem i po 12 minutach wszystko jest gotowe. Odkładamy do przestygnięcia. Lukier: Białka ubijamy z cukrem pudrem, tak długo, aby nie było grudek. Całość ma być gładziutka. Według uznania dodajemy aromat oraz jakiś barwnik spożywczy( ja zawszę dodaję w proszku) . Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Lukier służy nie tylko do ozdabiania, ale także do łączenia wszystkich elementów domku. Do wszystkiego używałam rękawa z różnymi końcówkami, aby wychodziły wzorki. Najpierw łączymy wszystkie ściany i czekamy aż lukier się zastygnie, a dopiero potem robimy dach. Na sam koniec ozdabiamy i dodajemy różne dodatki np. z masy cukrowej, albo inne pierniczki przedstawiające jakieś postacie, rzeczy :) Dzieci będą zachwycone powstałym arcydziełem, a później z wielką chęcią będą zjadać domek :)Miłego pieczenia ! :)
zbysiowa
vanilladreaam