Sposób przygotowania:
Świąteczny cynamonowy chlebek z orzechamiWykonanie rozczynu:

Rozczyn: Drożdże, cukier, mleko i mąkę rozcieramy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn ,,ruszył''.
Ciasto:

Masło roztapiamy i lekko studzimy, ma być ciepłe. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Orzechy siekamy. Do miski wsypujemy cynamon, dodajemy utarte jajka, orzechy, rozczyn i masło.
Ciasto:

Ciasto: Następnie zagniatamy ciasto dolewając ewentualnie ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.
Do pieczenia:

Do pieczenia: Następnie wyrośnięte ciasto formujemy w podłużny chlebek i przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Odstawimy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrósł.
Pieczenie:

Pieczenie: Chlebek pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia.
Studzenie:

Studzenie: Upieczony chlebek studzimy i kroimy na kromki.
Podanie:

Podanie: Podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Szklanka o pojemności 250 ml.
Chlebek można pokroić na około 12 porcji.
biedroneczki
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)