Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Świąteczny cynamonowy chlebek z orzechami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny wypiek na świąteczny stół. Bardzo polecam. Coś innego niż tradycyjne ciasta. Mnóstwo orzechów i cynamonu. Polecam.

Świąteczny cynamonowy chlebek z orzechami

Składniki:

Świąteczny cynamonowy chlebek z orzechami

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • pół szklanki ciepłego mleka

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Świąteczny cynamonowy chlebek z orzechami

Wykonanie rozczynu:

Świąteczny cynamonowy chlebek z orzechami
Z podanych składników wykonujemy rozczyn na chlebek.

Rozczyn: Drożdże, cukier, mleko i mąkę rozcieramy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn ,,ruszył''.

Ciasto:

Świąteczny cynamonowy chlebek z orzechami
Następnie wykonujemy ciasto z orzechami i cynamonem.

Masło roztapiamy i lekko studzimy, ma być ciepłe. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Orzechy siekamy. Do miski wsypujemy cynamon, dodajemy utarte jajka, orzechy, rozczyn i masło.

Ciasto:

Świąteczny cynamonowy chlebek z orzechami
Nastepnie zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto: Następnie zagniatamy ciasto dolewając ewentualnie ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.

Do pieczenia:

Świąteczny cynamonowy chlebek z orzechami
Nastepnie chlebek przekładamy do foremki keksówki.

Do pieczenia: Następnie wyrośnięte ciasto formujemy w podłużny chlebek i przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Odstawimy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrósł.

Pieczenie:

Świąteczny cynamonowy chlebek z orzechami
Chlebek pieczemy do ładnego zrumienienia około 45 minut.

Pieczenie: Chlebek pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia.

Studzenie:

Świąteczny cynamonowy chlebek z orzechami
Upieczony chlebek cynamonowy studzimy i kroimy.

Studzenie: Upieczony chlebek studzimy i kroimy na kromki.

Podanie:

Świąteczny cynamonowy chlebek z orzechami
Nastepnie gotowy chlebek podajemy. Smacznego.

Podanie: Podajemy i smacznego życzę.



Moje rady:
Keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Szklanka o pojemności 250 ml.
Chlebek można pokroić na około 12 porcji.