ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Żeberka cielęce w białej kapuście z szybkowara

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cielęce żeberka są delikatne, mięsko kruche, soczyste, z białą kapustą w pomidorach smakują doskonale.

Żeberka cielęce w białej kapuście z szybkowara Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Żeberka cielęce w białej kapuście z szybkowara

 

  • żeberka cielęce 1,5 kg,
  • przyprawa do żeberek 1 opakowanie,
  • smalec 1 łyżka,
  • woda 1 szklanka

 

  • kapusta biała 1 główka średnia,
  • sok pomidorowy 1/2 litra,
  • przyprawa w płynie 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Żeberka cielęce w białej kapuście z szybkowara

ETAP 1:

Żeberka cielęce w białej kapuście z szybkowara
Zeberka powinny być mocno zrumienione, są lepsze.

Porcje żeberek natrzeć przyprawą do żeberek, w garnku szybkowara żeberka zrumienić z każdej strony, odłożyć na talerz.

ETAP 2:

Żeberka cielęce w białej kapuście z szybkowara
Kapusta sparzona gorącą wodą traci zapach, goryczkę.

Kapustę białą pokroić drobno, sparzyć gorącą wodą, wymieszać i po 3 minutach odlać wodę z kapusty.

ETAP 3:

Żeberka cielęce w białej kapuście z szybkowara
Sok pomidorowy nam lepiej smakuje od przecieru czy koncentratu.

Kapustę wsypać do garnka szybkowara po smażeniu żeberek, wlać sok pomidorowy, wymieszać.

ETAP 4:

Żeberka cielęce w białej kapuście z szybkowara

Na kapuście położyć żeberka, wlać wodę z maggi, po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu 40 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie.