Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Świąteczny dorsz w marchwi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczna i prosta w przygotowaniu potrwa, idealna na świąteczny stół.

Świąteczny dorsz w marchwi

Składniki:

Świąteczny dorsz w marchwi

 

  • 4 filety dorsza
  • 5 dużych marchewek
  • 2 cebule
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Świąteczny dorsz w marchwi
Filety w dorsza kroimy na mniejsze części, posypujemy solą i pieprzem i smażymy na oleju aż się zarumieni. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w cienkie paski. Pora kroimy w małe kółka i razem z marchwią i pietruszką smażymy na oleju. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy przecier pomidorowy i ketchup. Mieszamy. Gdy warzywa są miękkie dodajemy do nich usmażonego wcześniej dorsza i delikatnie ze sobą łączymy, aby ryba się nie rozpadła. Jemy samą lub z chlebem.