Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Wigilijne pierogi z suszoną śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi z suszoną śliwką to moja propozycja pierogów na wigilijny stół. Podałam je polane stopionym masłem z sokiem pomarańczowym i nie ukrywam, że wyszło pysznie. Świąteczny akcent dodałam za pomocą cukrowej posypki w kształcie śnieżynek.

Wigilijne pierogi z suszoną śliwką

Składniki:

Wigilijne pierogi z suszoną śliwką

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół małej łyżeczki soli
  • około pół szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 150 g suszonych śliwek
  • masło do polania pierogów
  • sok z pomarańczy ( świeży ) według uznania
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • cukrowa posypka według uznania ( u mnie śnieżynki )

Sposób przygotowania:

Wigilijne pierogi z suszoną śliwką
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wodę wlewamy stopniowo, jej ilość zależy od wilgotności mąki. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 15 minut żeby odpoczęło.

2. Formowanie pierogów: Każdą śliwkę przekrawamy na pół. Ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, wykrawamy krążki, nakładamy połówkę śliwki i zlepiamy brzegi formując pierogi.

3. Gotowane: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączmy z wody na sicie.

4. Podanie: Masło roztapiamy razem z sokiem pomarańczy. Na dwie łyżki masła dałam 2 łyżki soku świeżo wyciśniętego. Pierogi nakładamy na talerze, polewamy stopionym masłem z sokiem, dekorujemy cukrową posypką i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wyszło mi 40 sztuk pierogów.