Sposób przygotowania:
Piernik z czekoladową polewąPrzygotowanie ciasta:
Mokre składniki zmiksować na gładko w misce. W osobnej misce dokładnie wymieszać ze sobą składniki suche. Suche składniki partiami, ciągle miksując wsypywać do mokrych. Całość zmiksować na twardą, gęstą masę.
Pieczenie ciasta:
Ciasto równomiernie wyłożyć w blaszce 24x36 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 40-45 minut- do suchego patyczka. Studzić pół godziny w lekko uchylonym piekarniku, po tym czasie wyjąć i zaczekać aż ostygnie całkowicie.
Przygotowanie polewy:
Masło roztopić na wolnym ogniu w rondelku. Zdjąć z ognia, dodać pozostałe składniki polewy i energicznie mieszać, aż wszystkie się połączą. Polewę rozprowadzić równomiernie po ostudzonym cieśnie. Można posypać gwiazdkami, czy perełkami cukrowymi. Ciasto jest gotowe, kiedy polewa zastygnie, jednak najlepiej smakuje na drugi dzień. Życzę smacznego!