Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Piernik z czekoladową polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszysty, miękki i pachnący Świętami piernik. Jest bardzo podzielny- z podanych proporcji wychodzi duża blacha ciasta, więc świetnie sprawdzi się na rodzinne spotkanie w czasie Wigilii, czy na deser po Bożonarodzeniowym obiedzie.

Piernik z czekoladową polewą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Piernik z czekoladową polewą

Mokre składniki:

Suche składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego

Polewa:

Opcjonalnie:

  • Perełki, gwiazdki cukrowe, pisaki cukrowe lub inne dekoracje do ozdobienia ciasta

Sposób przygotowania:

Piernik z czekoladową polewą

Przygotowanie ciasta:

Piernik z czekoladową polewą
Mokre i suche składniki na piernik w dwóch osobnych miskach

Mokre składniki zmiksować na gładko w misce. W osobnej misce dokładnie wymieszać ze sobą składniki suche. Suche składniki partiami, ciągle miksując wsypywać do mokrych. Całość zmiksować na twardą, gęstą masę.

Pieczenie ciasta:

Piernik z czekoladową polewą
Ciasto piernikowe przed upieczeniem w piekarniku

Ciasto równomiernie wyłożyć w blaszce 24x36 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 40-45 minut- do suchego patyczka. Studzić pół godziny w lekko uchylonym piekarniku, po tym czasie wyjąć i zaczekać aż ostygnie całkowicie.

Przygotowanie polewy:

Piernik z czekoladową polewą
Polewa na piernik w czasie mieszania w rondelku

Masło roztopić na wolnym ogniu w rondelku. Zdjąć z ognia, dodać pozostałe składniki polewy i energicznie mieszać, aż wszystkie się połączą. Polewę rozprowadzić równomiernie po ostudzonym cieśnie. Można posypać gwiazdkami, czy perełkami cukrowymi. Ciasto jest gotowe, kiedy polewa zastygnie, jednak najlepiej smakuje na drugi dzień. Życzę smacznego!